Обзавеждане
на кухня

Ana Kalcheva (5)

Кухнята е сърцето на всеки дом, затова изборът на обзавеждане на кухня трябва да бъде много внимателен. Перфектното обзавеждане на кухня ще направи мястото за готвене не само красиво, но и функционално, за да увеличи удоволствието от приготвянето на храната и да ви накара да почувствате истински уют. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да имате кухнята на мечтите си.

Обзавеждане на кухня 1
Обзавеждане на кухня – стилен и функционален дизайн

Едно от основните правила при обзавеждане на кухня е да създадете работен триъгълник между мивката, печката и хладилника. Измислете плана така, че мивката да е по средата. Ако кухнята е права, без ъгли, то от двата края на мивката трябва да има достатъчно работни плотове, за да може в новото ви обзавеждане на кухня да има зони за подготовка на продуктите и за приготвяне на ястието.

След като сте готови с най-важното, може да пристъпите към обмисляне на останалото обзавеждане на кухня. Помислете за вашия стил на готвене и нуждите ви. За да имате наистина подходящо обзавеждане на кухня, трябва да знаете колко голям хладилник ви трябва, искате ли микровълнова фурна, трябва ли ви място на плота за кафе машина и/или кухненски робот, вградени или свободностоящи уреди искате. Така проектирането на мечтаното обзавеждане на кухня ще бъде много по-лесно и правилно.

Остава да обмислите шкафовете във вашето обзавеждане на кухня. Колко, какви и къде да бъдат чекмеджетата, искате ли ъглови и издърпващи се шкафове? Сега вече можете да направите груба скица на вашето ново обзавеждане на кухня и да продължите нататък.

За да бъде новото обзавеждане на кухня наистина функционално и удобно, пред шкафовете трябва да оставите свободна пътека с ширина поне 90 см. Така ще можете да отваряте спокойно шкафовете. Но ако семейството ви обича да готви заедно, предвидете повече място пред вашето обзавеждане на кухня.

Ако харесвате функционалността на острова, то се уверете, че в помещението има достатъчно място за него. Освен това помислете как точно ще се вписва той във вашето обзавеждане на кухня и какви функции ще изпълнява. Ще го използвате ли за готвене, за да сложите котлони и абсорбатор, или предпочитате тук да е мивката? Ако ще се храните ли на него, ще има ли достатъчно място за зона за приготвяне на храна и за сервиране? Едва след това може да пристъпите към проектиране на острова като част от новото ви обзавеждане на кухня.

Масовото обзавеждане на кухня има стандартна височина на долния ред от 85-90 см. Но когато поръчвате обзавеждане на кухня по индивидуален проект, можете да имате точната, удобна за вас височина на плота и на горните шкафове. Все пак трябва да имате предвид, че свободностоящите кухненски уреди са съобразени със стандартите, така че ако искате друга височина, трябва да включите в своето обзавеждане на кухня уреди за вграждане.

Обзавеждане на кухня 2
Обзавеждане на кухня с по-нестандартни цветове

След като сте готови с разпределението на новото си обзавеждане на кухня, време е да изберете цветовете. Бялото и светлите тонове са приятни за окото, но се цапат лесно и се почистват по-трудно, особено ако обичате да използвате екзотични подправки. Тъмните цветове за обзавеждане на кухня не са толкова впечатляващи, но ако са пастелни, съчетани със светли плотове, можете да получите хубав контраст. Ако искате по-богато усещане, може да добавите трети цвят, който е тон на някой от основните.

Когато избирате цветове за новото обзавеждане на кухня, не забравяйте да ги съчетаете с останалите цветове в помещението, особено ако кухнята ви е част от дневна с отворен план.

Обзавеждане на кухня 3
Обзавеждане на кухня – шкафове

Следващият избор, който трябва да направите за едно ново обзавеждане на кухня, е свързан с материалите, от които да бъде изработено. За шкафовете можете да избирате между ПДЧ и MDF плоскости или масивно дърво.

ПДЧ и MDF плоскостите за обзавеждане на кухня са произведени от дървесни частици, но по различна технология, което им придава различни качества. И двата са покрити с ламинирана повърхност, което ги прави лесни за поддръжка. Това са най-използваните материали по ред причини. Ако изберете ПДЧ шкафове, няма да имате възможност за създаване на детайли по вратичките и трябва да пазите вашето обзавеждане на кухня от вода, тъй като тя раздува плоскостите. От друга страна, ПДЧ е по-евтино и предлага по-голямо разнообразие от цветове. MDF плоскостите позволяват да развихрите въображението си и да създадете обзавеждане на кухня с красиви елементи и по-високо качество, но изборът от цветове е по-малък и цената е по-висока.  

Плотовете и гърбовете за обзавеждане на кухня също могат да бъдат от различни материали. Вече знаете какви са предимствата и недостатъците на термоплотове от ПДЧ или MDF. Масивното дърво в обзавеждане на кухня ще внесе много топлина и уют, но има нужда от по-грижлива поддръжка и ако не е добре обработено, може да се напука след време. Ако изберете плотове за обзавеждане на кухня от естественият камък (гранит, мрамор, варовик, оникс), ще получите луксозна и стилна кухня, но материалът лесно се оцветява и има нужда от запечатване на няколко месеца. Кварцовите плотове са по-евтин и устойчив вариант, но също има нужда от запечатване. Обзавеждане на кухня с технически камък ще донесе същото усещане, но отново на висока цена. Може също да изберете плот и гръб от стъкло, което се почиства много лесно, но трябва да се пази от спукване. Плотовете от неръждаема стомана са изключително лесни за поддръжка и придават приятен индустриален вид на новото обзавеждане на кухня, но лесно се деформират и имат нужда от стабилна основа. Можете да изберете и познатите класически плочки, ако този стил ви харесва.

Обзавеждане на кухня 4
Обзавеждане на кухня от мебелна къща ИИКО

Най-лесният и удобен начин да имате мечтаното обзавеждане на кухня е да поръчате изработка на кухненски шкафове по индивидуален проект. Те ще бъдат изцяло съобразени с вашия вкус и стил и ще пасват до милиметър на кухнята, като осигурят максимален комфорт, красота и функционалност. В ИИКО ЕООД може да разчитате на пълно обслужване – от създаването на персонален проект от професионални дизайнери през изработката на обзавеждане на кухня от подбрани качествени материали до майсторското монтиране в дома ви. Така не се налага да се грижите и тревожите за нищо, а само да се наслаждавате на сбъдната си мечта.

5/5 - (5 votes)