Кухненски
мебели

Nikol (4)

Времето да обзавеждате кухня е перфектният момент, в който можете да преобразите изцяло помещението, да премахнете всичко неудобно и да поставите кухненски мебели, които напълно отговарят на вашия вкус, стил и начин на готвене. За да ви е по-лесно да се справите с тази задача, предлагаме ви кратък справочник на видовете кухненски мебели и възможностите, които те ви предлагат.

Кухненски мебели 1
Кухненски мебели – шкафове

Основните шкафове са кухненски мебели, които наричаме още „долен ред шкафове“. Те са разположени директно на пода и са онези кухненски мебели, които използвате най-често и до които имате най-лесен достъп. В същото време те могат да бъдат наистина различни, според предназначението и мястото си.

Долните шкафове имат стандартна височина до 85 см, а стандартната дълбочина е около 56-58 см, за да позволят подходящо място за вместване на уредите. Но ако поръчате кухненски мебели по индивидуален проект, всички размери могат да бъдат съобразени с вашите желания.

Кухненски мебели 2
Кухненски мебели – горни шкафове

Не всички кухни имат горни шкафове, но тези кухненски мебели са удобен начин да използвате пространството във височина и да оставите повече свободно място в стаята. Те могат да имат различна височина и да стигат дори до тавана. В момента се предлагат удобни хоризонтални вратички с амортисьори, които осигуряват много по-лесен достъп до вещите в тези кухненски мебели.

Стандартната височина на тези кухненски мебели е между 79 и 90 см, а дълбочината е около 30 см, за да могат да предоставят безопасно пространство за работа. И все пак при изработката на кухненски мебели по индивидуален дизайн могат да се поръчат размери, които да направят кухнята още по-функционална и отговаряща на вашите нужди.

Повечето кухни имат удобна L, U или G-образна форма, което предполага създаването на ъглови шкафове за максимално оползотворяване на пространството. Необичайната форма на тези кухненски мебели понякога придава им дълбочина, която се оказва не съвсем удобна. За да се избегне това, на пазара се предлагат редица механизми с изтеглящи се или въртящи се рафтове, които осигуряват по-лесен достъп до всички вещи в такива кухненски мебели.

Шкафовете под мивката са специфични кухненски мебели, които имат двойна функция. От една страна, тези кухненски мебели трябва да осигуряват лесен достъп до сифона на мивката и канализацията в помещението, за да могат да бъдат обслужвани при евентуална повреда. Често тук са включени и пералнята или съдомиялната. От друга, те трябва да осигуряват пространство за съхранение на вещи, често – и на кош за боклук. Това прави проектирането на тези кухненски мебели доста трудно, но има начини да станат много функционални чрез внедряването на специални рафтове, изтеглящи се кошници или специални чекмеджета с извивки.

Обикновените шкафове с рафтове са най-често използваните кухненски мебели в конфигурацията. Те могат да са както на горния, така и на долния ред, да имат различни размери и различен брой рафтове. Поръчката на кухненски мебели по индивидуален дизайн ви дава възможност да планирате мястото на всички съдове и малки уреди, които искате да съхранявате, и да получите подходящи рафтове за тях.

Кухненски мебели 3
Кухненски мебели – шкафове с чекмеджета

Преди години чекмеджетата бяха място за съхранение предимно на прибори. Днешните кухненски мебели обаче позволяват чекмеджетата да бъдат достатъчно големи и удобни, за да държите в тях чинии, съдове и продукти. На практика може в цялата ви кухня да има само чекмеджета, за да получите много по-лесен и бърз достъп до всичко необходимо по време на готвене и сервиране.

Перфектен вариант за кухненски мебели за малка кухня са вертикалните издърпващи се чекмеджета. Те са тесни, имат много рафтове и достъп отстрани. Височината им може да варира и да се вписват под плота или да стигат чак до горните шкафове. В такива кухненски мебели е удобно да се съхраняват подправки, продукти или почистващи препарати, според вашите нужди.

Кухненски мебели 4
Кухненски мебели – кухненски остров

Самостоятелният кухненски остров е сред модерните кухненски мебели, които все по-често намират място в жилищата. Той е прекрасна комбинация между място за съхранение, плот за готвене и маса за хранене. Изключително подходящ е за дневни с отворен план, тъй като създава усещане за простор и по-свободно движение в стаята. Размерите на тези кухненски мебели зависят изцяло от възможностите, които предлага помещението, от интериорния дизайн и нуждите на собствениците. Островът може да следва плътно вида на останалите кухненски шкафове, но може да бъде с малко по-различен цвят, визия и плот, за да стане в красив акцент в стаята. На острова могат също така да се разположат мивка, котлони, вградени уреди, да се добавят високи столове за хранене. Такива кухненски мебели лесно се превръщат в любимо място за събиране на семейството и за партита с приятели.

Всички помним бюфета на баба, но съвременният интериорен дизайн се завръща към тези красиви и функционални кухненски мебели. Това е витрината, в която можете да наредите красивите си сервизи и прибори за официални вечери или любимите си ретро съдове със сантиментална стойност. Тези кухненски мебели придават несравнимо усещане за уют, като в същото време осигуряват още повече пространство за съхранение на съдове и прибори, които са на удобно място, когато посрещате гости.

Разбира се, нито един комплект кухненски мебели не е пълен без маси и столове за хранене. Ако трапезарията и кухнята са в едно помещение, погрижете се при избора на маси и столове да запазите стила и цветовата гама, за да получите хармоничен и красив интериорен дизайн на стаята.

Кухненски мебели 5
Кухненски мебели по поръчка

Най-лесният начин да получите мечтаната кухня е да поръчате кухненски мебели по индивидуален дизайн. В ИИКО ЕООД вече три десетилетия произвеждаме поръчкови кухненски мебели, с които се стремим да задоволим всички нужди, претенции и вкусове на нашите клиенти и да ги накараме да се усмихват всеки път, когато готвят.

В ИИКО ЕООД може да дойдете с готов интериорен дизайн за кухненски мебели, но може и да използвате нашите специалисти, за да ви помогнат да избистрите идеите си, да ви дадат практични предложения и в крайна сметка да създадат индивидуален проект за кухнята, която винаги сте искали. След това ще изработим всички кухненски мебели, ще ги транспортираме и сглобим на място, за да не се налага да се грижите за нищо повече – чак докато дойде време да наредите съдовете и чашите в новите си, удобни и красиви шкафове.

5/5 - (5 votes)