Важни размери за кухненско обзавеждане

Когато дойде време да планирате своето кухненско обзавеждане, задачата може да се окаже доста трудна. При създаването на проект за кухненско обзавеждане трябва да се вземат предвид няколко важни характеристики: размера и формата на помещението; големината и вида на необходимите уреди; възможностите за размери на шкафовете; условия за ергономичност, които позволяват на кухнята да бъде истински ефективна и удобна за ползване; вашите желания, нужди и начин на използване на кухнята. Често помещението не позволява да се изпълнят желанията ви и да се спазят всички изисквания за кухненско обзавеждане и няма как да получите всичко, което желаете.

Кухненско обзавеждане 1
Кухненско обзавеждане в свежи цветове

В следващите редове ще ви разкажем за най-важните размери за кухненско обзавеждане, които ще ви помогнат да се ориентирате приблизително колко и какво можете да вместите в своята кухня.

Височина на плота

Височината на стандартния кухненски плот е 85 см. С този размер са съобразени и височините на печките, пералните, съдомиялните. Това обаче не е достатъчно удобно за всеки ръст – ергономичното правило е, че между лакътя ви и плота трябва да има 10 см разстояние. Но когато правите кухненско обзавеждане по поръчка, можете да поръчате височина според своя ръст и да получите истинско удобство.

Дълбочина на плота и долните шкафове

При изработката на кухненско обзавеждане се използва стандартна дълбочина на плота 60 см. Кухненските уреди също са съобразени с нея, за да паснат добре в редицата шкафове. Но когато правите кухненско обзавеждане по поръчка, може да поискате допълнителен ред шкафове и плотове с по-малка дълбочина, за да освободите повече място в помещението.

Дълбочина на острова

Ако харесвате кухненските острови, трябва да знаете, че минималният размер на такъв вид кухненско обзавеждане е 120/90 см. Това позволява да бъде използван спокойно от двама души. Но трябва да имате кухня с ширина поне 360 см, за да можете да го сложите и използвате спокойно.

Кухненско обзавеждане 2
Луксозно кухненско обзавеждане с плочки

Дълбочина на горни шкафове

Стандартната дълбочина на горните шкафове от кухненско обзавеждане е между 30 и 40 см. Целта е да не си удряте главата, докато използвате кухнята.

Ширина на шкафовете

Отделните горни и долни шкафове на всяко кухненско обзавеждане имат еднакви дължини, които варират между 80 и 90 см за двоен шкаф и половината от това – за единичен. Помислете колко и какви шкафове могат да се вместят във вашата кухня.

Минимално разстояние между редиците

Когато планирате новото си кухненско обзавеждане, трябва да оставите достатъчно свободно място между редиците шкафове. Това ще е пътеката, която ще ви позволи да се движите свободно, да отваряте и затваряте вратите на шкафовете и уредите без проблем. Идеалното разстояние тук е 120 см, а минималното – 90 см.

Разгледайте категорията ни обзавеждане на кухня.

Височина на плота

Дълбочина на плота и долните шкафове

Дълбочина на острова

Дълбочина на горни шкафове

Ширина на шкафовете

Минимално разстояние между редиците

5/5 - (3 votes)