ПДЧ или МДФ за кухня да изберем

Кухни по поръчка 1
Кухни по поръчка – разлики между ПДЧ и МДФ

Когато дойде време за обзавеждане на кухни по поръчка, един от първите въпроси е от какво да са изработени. Факт е, че качеството и издръжливостта на мебелите зависи в голяма степен от материалите. Най-често използвани днес са дървените плоскости тип ПДЧ и МДФ. Те изглеждат почти еднакви на външен вид, така че за неопитното око е трудно да ги различи, както и да прецени дали да избере ПДЧ или МДФ за кухня, спалня или холна секция. Нашите специалисти ще ви разкажат малко повече за двата материала, за да ви помогнат да изберете ПДЧ или МДФ за кухнята си.

Разлики между ПДЧ и МДФ

ПДЧ (плоча от дървесни частици) се нарича плоскост, която се произвежда от остатъчните стърготини от евтиното дърво в дъскорезниците. Към тях се добавят неминерални лепила, след което се пресоват при висока температура. В състава им се добавят също забавители на горене, защита от вредители и др.

МДФ (MDF, Medium Density Fiberboard или дървесно влакнеста плоскост със средна плътност) е екологично чиста плоскост, произведена от влакна от мека дървесина. Те също се пресоват при висока температура, но създават по-хомогенна структура.

И двата материала могат да са чисти или покрити с ламинат или фурнир за подобряване на свойствата и разнообразяване на вида им.

ПДЧ за кухня

Когато избирате ПДЧ или МДФ за кухня, помнете, че ПДЧ има следните характеристики:

 • ако водата проникне извън ламинираното покритие, материалът се раздува необратимо;
 • не позволява фрезоване, така че ако искате орнаменти по вратичките, въпросът ПДЧ или МДФ за кухня не стои пред вас;
 • доста по-лесно е сглобките и дръжките да се отскубнат от плоскостите;
 • на добра цена е;
 • има по-голяма устойчивост на високи температури;
 • предлага по-голямо разнообразие от цветове и фурнири.
  Кухни по поръчка 2
  Кухни по поръчка – свържете се с нас!

МДФ за кухня

Когато вземате решение ПДЧ или МДФ за кухня да изберете, добре е да знаете, че МДФ ще ви даде следните предимства:

 • голяма здравина;
 • еластичност;
 • добра водоустойчивост;
 • позволява фрезоване, огъване и създаване на орнаменти;
 • има по-висока цена.

ПДЧ или МДФ за кухня

Ако искате да имате дизайнерски шкафове, дилемата ПДЧ или МДФ за кухня ще се реши в полза на МДФ. В същото време този материал не е много подходящ за слагане около фурна или горещи уреди, защото не е твърде устойчив на висока температура.

Ако харесвате изчистения дизайн и търсите по-бюджетен вариант, изборът между ПДЧ или МДФ за кухня ще падне върху ПДЧ. В същото време този материал не е много подходящ за зоната около мивка, съдомиялна и пералня, тъй като влагата може да го увреди.

В някои случаи въпросът ПДЧ или МДФ за кухня се разрешава, като се правят комбинации от двата материала – ПДЧ за основите и страниците на шкафовете, а МДФ за вратичките. 

Разлики между ПДЧ и МДФ

ПДЧ за кухня

МДФ за кухня

ПДЧ или МДФ за кухня

4.8/5 - (6 votes)