Как да изберем обзавеждане на голям хол

Всички знаем, че е огромно предизвикателство да обзаведеш добре малко помещение. Но истината е, че с големите стаи също не е лесно. И ако сте късметлии да имате просторна дневна, трябва да направите така, че да бъде едновременно удобна и хармонична, без да изглежда нито празна, нито претрупана като случаен сбор малки вещи. Нашите специалисти по интериорен дизайн ще ви помогнат с някои идеи как да изберете и подредите уютно обзавеждане на голям хол.

Обзавеждане на голям хол на зони

Обзавеждане на голям хол 1
Обзавеждане на голям хол на зони

Първото правило, което да следвате при обзавеждане на голям хол, е да създадете зони. Важно е да разделите пространството на места с различни функции – например място за гледане на телевизия, кътче пред камината, трапезна маса и т.н. Ако имате прозорец с хубав изглед, може да поставите пред него малко бюро или уютен фотьойл за четене. Може да добавите също домашен офис, зона за игри или кафе.

Две зони за сядане

Най-често използваният дизайнерски трик при обзавеждане на голям хол е да се обособят две зони за сядане. Причината е проста: един диван рядко може да запълни цялото пространство и създава усещане, че сте посред празна стая. И обратното, ако създадете две места за седене при обзавеждане на голям хол, ще го направите по-функционален и ще избегнете риска да получите т нар. „мъртво пространство“. Можете да ги създадете както с дивани, така и с комбинация от фотьойли, кресла, люлеещ се стол и каквото още ви е приятно.

Големи мебели

При обзавеждане на голям хол трябва да изберете големи основни мебели – диван, фотьойл, секция, шкафове, маси… Към тях може да добавите и малки помощни масички или шкафчета, които да запълват неприятно празните пространства. Но не е добра идея в обзавеждане на голям хол да включвате изцяло и само малки мебели, дори да са много на брой.

Използване на маса

Обзавеждане на голям хол 2
Обзавеждане на голям хол стилно и функционално

Масата е изключително важна част от всеки интериор и е важна при избора на обзавеждане на голям хол. Правилото е просто: колкото по-голяма е стаята, толкова по-голяма трябва да бъде и масата. Тя ще създаде визуална хармония и ще накара мястото да изглежда доста по-уютно.

Освен обемна маса за хранене, при обзавеждане на голям хол може да добавите и двойна (или поне по-широка) масичка за кафе. Макар и ниска, тя ще има по-подходящи пропорции.

Шкафове по цялата стена

При обзавеждане на голям хол можете да си позволите вградени шкафове по цялата стена – от пода до тавана. Често в такава мебел се поставя телевизора и тя може да се превърне в атрактивно мултимедийно забавление. На рафтовете може да изложите всички красиви вещи, които имате, за да можете да им се наслаждавате постоянно.

Разгледайте и страницата ни за обзавеждане на хол

Обзавеждане на голям хол на зони

Две зони за сядане

Големи мебели

Използване на маса

Шкафове по цялата стена

5/5 - (2 votes)