Малки тайни за спалня – интериор и мебели

Обзавеждането на спалня – интериор и мебели, е истинско предизвикателство. Как да направите тази важна стая уютна, без да е претрупана, релаксираща, без да е монотонна, удобна, без да е студена? Има няколко малки тайни, които дизайнерите използват, за да създадат перфектната спалня и всичко в нея да се допълва съвършено. Ето как да го постигнете и вие.

Забравете симетрията

Малки тайни за спалня 1
Малки тайни за спалня – мебели и интериор

Много хора си мислят, че за да е перфектна една спалня, интериор, мебели и детайли трябва да бъдат симетрични. Но това не е съвсем така. В една напълно симетрична спалня интериорът може да изглежда доста плосък и скучен, докато асиметрично разположените елементи ще добавят характер, чар и индивидуалност. Специалистите препоръчват да групирате мебелите, вместо да търсите симетрия.

Уютната спалня – интериор с криви линии

Заоблените линии, кръговете, кривите добавят към дизайна мекота, която е задължителна за перфектната спалня. Интериор, в който няма само прави ъгли и линии, е далеч по-уютен и предразполагащ. Разбира се, това не означава, че всичко във вашата спалня трябва да бъде обло. По-скоро търсете баланс.

Просторната спалня – интериор с малко мебели

Малки тайни за спалня 2
Малки тайни за спалня – размери

Ясно е, че искате да имате в спалнята си всякакви удобства – огромни гардероби, скринове, тоалетки, шкафчета, ракли, масички и какво ли още не. Но натъпкването с твърде много мебели е една от най-честите грешки при обзавеждането на спалня. Интериор, в който няма достатъчно пространство за удобно придвижване, никога не изглежда приветлив и релаксиращ. Така че се съобразете с големината на стаята, а ако имате нужда от повече място за вещи, използвайте мястото под леглото и малко на брой, но високи мебели, вместо много и малки по размери.

Стилната спалня – интериор 70/30

Един от най-тайните трикове на интериорните дизайнери е правилото за разпределение на стиловете, ако искате да ги смесите. Погрижете се 70% от обзавеждането и декорацията да е в един стил, а останалите 30 – в напълно различен. Така можете лесно да комбинирате нови и стари вещи в хармонична визия.

Цветната спалня – интериор 60/30/10

И още една лесна за следване схема – при обзавеждането на спалня, интериорът трябва да съдържа 60% основен цвят, 30% вторичен цвят и 10% акцентен цвят. Разбира се, може да използвате различни нюанси. Ако искате да вложите и четвърти цвят, вземете около 15% от доминантния или вторичния, но никога не намалявайте количеството на акцентния.

Перфектната спалня – интериор с кътчета

Място за четене, тоалетка за гримиране, кътче за тренировки – каквото и да добавите в спалнята, обособете го в отделен кът, ясно различим, но и хармонично обзаведен.

Разгледайте и страницата ни за обзавеждане за спалня

Забравете симетрията

Уютната спалня – интериор с криви линии

Просторната спалня – интериор с малко мебели

Стилната спалня – интериор 70/30

Цветната спалня – интериор 60/30/10

Перфектната спалня – интериор с кътчета

Оценете страницата